
Sütlaç
Tatlı olan her şeyi çok sevmeme rağmen sütlaç ile bir türlü barışamadım. Sütlaç olsa da yesem sözünü söylediğimi hiç hatırlamıyorum. Eski komşum sık sık sütlaç yapardı, arada bana da yemek kısmet olurdu. Bir gün dayanamayıp tarifini aldım. Yaptım yapmasına ama benim yaptığım sütlaç onun yaptığı sütlaç gibi olmadı. Özene bezene birde resim çektim ki blogumda paylaşayım diye… Yaptığım sütlaç güzel olmayınca tarifini paylaşmadım.
Geçtiğimiz gün eşimle beraber alışverişe çıkınca açık süt bulduk bir yerde, alıp yoğurt yapmak istedim. Fakat süt, çok olunca birde chef lezizin instagram sayfasında paylaştığı sütlaç tarifini deneyeyim istedim. Tarifte ilgimi çeken şey sütlacın 3 saat pişmesi oldu. Neyse sütlacı aynen tarife, bire bir uyarak yaptım ama bu defa sütlaç pembemsi bir renk oldu. Galiba ben kötü bir sütlaç pişiricisim diye hayıflanmaya başladım. Girdiğim ortamlarda ben sütlaç yapmadım dediğimde “aaaa sen nasıl blogcusun, en kolay tatlıyı yapmamışsın” sorusunu çokça duydum ama ben sütlaç beceremiyorum dediğimde ne cevap alırdım acep?
Sütlacımı kaselere boşalttım ve buzdolabına kaldırdım. Serinlediği zaman tadına baktığımda, oldu bu iş, evet zafer benimdir, sütlacım şahane, hayatımda yediğim en güzel sütlaç diye havalara hoplayıp, zıplarken, tamam tadı şahane, kıvamı süper fakat neden rengi pembe??? Hemen chef lezize instagramdan yorum yazarak sordum. Sağolsun beni kırmayıp hemen cevap verdi kendisi. “Süt uzun süre kaynadığı için rengi pembe oluyor, gayet normal” deyince. Evet ben bu sütlaç işini becerdim becerdimde, 3 saat kaynatmak ta epey vakit alıyor. Giden vakit bir yana şahane bir sütlaç yemek istiyorsanız ve renginin pembe olması sizi rahatsız etmiyorsa hadi birde bu tarifi deneyin.

Sütlaç
Malzemeler:
- 2 litre süt
- Yarım su bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Yapılışı:
Süzgüde hafifçe yıkadığımız piriçimizi, tencereye alıyoruz. Üzerine su koyup, suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ocağın altını kısıp, sütümüzü ekliyoruz. Bu önemli yine kısık ateşte, arada karıştırarak 3 saat sütlacı kaynatıyoruz. bu kaynama işlemi sırasında pirinç nişastasını salıyor ve kıvam alıyor. (Yerken nişasta ve un kokusu almıyorsunuz.) İnmeye yakın toz şeker, vanilya ekleyip 5 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Pişen sütlacımızı kaselere boşaltıyoruz 1 saat dışarıda beklettikten sonra üzerine streç film serip buzdolabına kaldırıyoruz.
Soğuyunca afiyetle yiyoruz.
İşte bu kadar sütlacımız hazır.
Afiyet olsun