Güneş kebabı instagram da son günlerde sıkça rastladığım bir yemek. Çok fazla gördüğüm yemeği nedense yapmak istemiyorum. Belki de görmekten sıkılıyorum. Bu yemeği et ile yapanlar olduğu gibi, kıymalı da yapanlar da var. Kıymalı yapanlar adına kozalak mantı diyorlar, ama bence güneş kebabı ismi bu yemeğe hakkını veren isim.
Ramazan ayının ilk günlerinde bizi iftara davet eden bir arkadaşım bize bu yemeği ikram etti. Eşim ve ben, bu yemeği çok sevdik. Bu lezzetin böyle ertelenebilecek bir lezzet olmadığına karar verdim ve hemen yapmak istedim. Siz isterseniz et ile yapın, isterseniz kıyma ile. Ama mutlaka denemekten vazgeçmeyin tek başına bir ana yemek oluyor. Muhteşem lezzetli, yapımı da gayet basit. Bu yemeği yaptığınız da yanına hiç bir çeşit yapmasanız bile, tek başına gayet doyurucu olacaktır emin olabilirsiniz.

Güneş Kebabı
Malzemeler:
- 2 adet yufka
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
Sote malzemesi:
- 250 gram dana antrikot
- 1 baş yemeklik soğan
- 1 diş sarımsak
- 2 adet köy biberi
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Pul biber (arzu ederseniz)
Yapılışı:
Öncelikle yufkalarımızı 16 eşit üçgen parçaya bölüyoruz. Zeytinyağı ile yağlayarak sigara böreği gibi sarıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize yerleştirip, üzerini de yağladıktan sonra, 200 derecede pişiriyoruz. (İsterseniz bu aşamayı fırında pişirmek yerine yağda kızartabilirsiniz. Ben daha hafif olması için fırında pişirmeyi tercih ettim.)

Güneş Kebabı
Etimizin yapılışı:
Antrikot etimizi kuşbaşı doğruyoruz. Tencereye alıp, suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Ardından üzerine, 2 su bardağı sıcak su ekleyerek düdüklü tencerede, 45 dakika pişiriyoruz. Soğan ve sarımsağımızı, yemeklik doğruyoruz, zeytinyağı ile tencerede şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Yemeklik doğradığımız biberimizi ve ardında domatesimizi ekliyoruz. Domateslerimiz suyunu saldıktan sonra, salçamızı ekliyoruz. Düdüklü tencerede pişen etimizi, tenceredeki suyu ile beraber, soğanı kavurduğumuz tencereye aktarıyoruz. Kısık ateşte, etimiz suyunu tamamen çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
Sıra geldi yemeğimizin servisine…
Servis tabağımıza yufkalarımızı resimde gördüğünüz gibi yerleştiriyoruz. Üzerine, yufkalarımızın yarısına gelecek şekilde sarımsaklı yoğurt döküyoruz. Tabağın ortasında kalan boşluğa ise etimizi koyuyoruz.
Sıcak servis yapmayı ihmal etmeyin.
Afiyet olsun