
Dr.Oetker Ekşi Maya İle Ekmek
Çocukluğumda en çok özlediğim anım, annemin ekşi maya ile yaptığı ekmekler. Annem, her seferinde ekmeği yoğurmadan önce, buzdolabında sakladığı mayayı çıkarır, hamura eklerdi. Yoğrulan ekmek hamurundan da aynı miktarda hamur alır, o hamuru bir süre dışarda bekletir ardından buzdolabına kaldırırdı. Ekmeği yoğururken, her seferinde ben de yanına oturur izlerdim. Arada su kabını doldurmamı, boşalan un kabına un koymamı, hatta eleyerek koymamı bile isterdi benden. Nasıl yoğuruyor, nasıl şekillendiriyor hafızamda resimlemişim. Şimdilerde ekşi maya pek bir kıymetlendi. Markette Dr.Oetkerin ekşi mayasını görünce denemek istedim. Ekmek oldu mu? Evet evet oldu, çok lezzetli bir ekmek oldu. Gerçek ekşi maya lezzetini beklemek elbette mümkün değil. Fakat o lezzete çok yakın bir lezzet oldu. Tıpkı, orjinalinin birebir çakması lüks bir çanta gibi. Oturduğumuz sitenin hanımları sitemizin bahçesine yaptığı o taş fırının lezzetini, o odun ateşinin lezzetini, elbette evimizdeki elektrikli fırınlardan beklememek lazım.
Annem fırından çıkardığı ekmeğin bir tanesini eli ile bölerek, Biz sokakta oynayan çocuklara dağıtırdı, hatta içine tereyağı sürerdi, o köy tereyağının, o ekmeğin lezzetine doyum olmazdı. Şimdi o günleri özlemle hatırlıyorum.
Evde ekmek kalmadığı günlerde fırından aldığımız o pofuduk ekmekler bize çok farklı gelirdi. Çocuk yaşlarda bu ekmeğin kıymetini bilmek elbette mümkün değil. Şimdi ise özlüyoruz, aynı lezzeti elde etmeye çalışıyoruz.
Uzun zamandır evde ekmek yapmak istiyordum. Bir heves ile ekmek makinası alanların bir kaç kez kullandıktan sonra, makinayı bir köşeye kaldırdıklarına şahit olunca, almaktan vaz geçtim. Fırında da ekmek oluyormuş tecrübe etmiş oldum.
Uzun yazdım, belkide canınızı çektirdim, affınıza sığınırım. Uzun lafın kısası Dr.Oetker ekşi maya, nacizane gönlümde taht kurmuştur, tavsiyemdir…
NOT: Dr.Oetker bu yazının sponsoru değildir. Gerçi olsaydı da olabilirdi

Dr.Oetker Ekşi Maya İle Ekmek
Malzemeler:
- Yarım kilo un (Halk ekmeğin organik ununu kullandım, ekmeğimin rengi bu yüzden koyu oldu.)
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 paket Dr.Oetker ekşi maya
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı zeytin yağı
Yapılışı:
Unumuzu, hamur yoğurma kabımızın içine eliyoruz. Maya, tuz ve toz şeker ekleyerek elimizle karıştırıyoruz. Zeytin yağı ve su ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Hamur, elimize yapışmayacak, yumuşak bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. (Yaklaşık yarım saat kadar.) Ardından hamurun üzerine, bez örtüyoruz ve etrafınıda sarmayı ihmal etmiyoruz. 2,5 saat hamurumuzu dinlendiriyoruz. Hamurun örtüsünü açtığımızda, ekmek hamurumuzun iki katına çıktığını gereceksiniz. Tezgaha un serpip hamuru elimizle şekillendiriyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hamurumuzu üzerine koyuyoruz ve bıçak ile üzerine çok derin olmayan şekiller çiziyoruz. (Burada ressamlığınızı konuşturabilirsiniz.) Üzerine bir bez örterek yarım saat daha dinlendiriyoruz. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 35-45 dakika aralığında ekmeğimizi pişiriyoruz. Pişen ekmeğimizi fırın teli üzerinde ilk sıcaklığının geçmesini gekliyoruz. Bir örtüye sarıp iyice soğuyunca, ekmeğinizi artık afiyetle yiyebilirsiniz. Eminim sizde çok beğeneksiniz, yapımı hiç zor değil.
Afiyet olsun