Benim için Ramazan ayı demek, Ramazan pidesi demek. Başka aylarda Ramazan pidesi yenilmez gibi bir kural var sanki. Gaziantep’te ki yaşantımızın dördüncü Ramazan ayını geçiriyoruz. Yani dört yıldır Ramazan pidesi yemek nasip olmadı. Bizim bildiğimiz ekmekimsi o muhteşem Ramazan pidesini burada bulamadık. Burada da Ramazan ayına mahsus güzel lezzetler var elbette, bunların başında Halep kahkesi geliyor ki, tadı anlatılmaz yaşanır. Mutlaka tatmanız lazım. Fakat insan yaşadığı yerin güzelliklerine uyum sağlasa da alışık olduğu damak tadını arıyor.
Blogumda daha önce yine bir Ramazan pidesi tarifi paylaşmıştım o tarifte ki Ramazan pidesinin lezzeti pastanelerde satılan Ramazan pidelerine benziyor. Ben daha ekmekimsi bir pide yapmak istedim. Aradığım, çocukluğumda yediğim, özlediğim, o muhteşem ramazan pidesinin lezzetini yakalamış oldum. Artık pide yapmak için, pide kuyruğuna girmeye gerek yok. En önemlisi Ramazan ayını beklemek yok. Bu tarif mutfağımda ki baş ucu tariflerimin içine girdi. Tarifi buraya bırakıyorum buyurun sizde yapın eminim çok seveceksiniz.

Ramazan Pidesi
Malzemeler:
- 700 ml. ılık su
- 1 paket ınstant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 7-8 su bardağı un (900 gram)
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Susam
- Çörekotu
Yapılışı:
Öncelikle suyu sos tenceresine alalım ve ısıtarak işe başlayalım. Hamur yoğurma kabımızın içine; un, maya, tuz ve şekeri koyup bütün kuru malzemeleri iyice karıştıyoruz. Üzerine ılık suyu ekliyoruz ve hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. (Hamurumuz yumuşak hafif ele yapışan bir kıvamda olmalı.) Yoğurduğumuz hamurun üzerine bir bez örterek hamuru mayanması için kenara alıyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar hamurun mayalanmasını bekliyoruz.
Tepsiye yağlı kağıdımızı seriyoruz ve üzerine hafifçe irmik serpiyoruz.
Mayası gelen hamurumuzun, havasını alıp un serdiğimiz tezgaha hamuru alıyoruz ve üç eşit parçaya bölüyoruz. ilk parçayı elimize alıp hafif hareketle un yardımı ile hamuru toparlıyoruz. Yağlı kağıdın üzerine alıp elimizle hamuru açıyoruz. Hamurumuz yumaşak olduğu için elinize yapışacaktır ve açmanız zorlaşacak. Elinizi arada una batırırsanız pideyi daha kolay açarsınız. 5- 10 dakika daha hamuru tepsi içinde dinlendirdikten sonra, parmak uçlarımızı yine haifçe una batırarak pidemize son şeklini veriyoruz.
ayrı bir kasenin içinde, yoğurt ve yumurta sarısını karıştırıyoruz. Zeytinyağını da ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra pidemizin üzerine ve kenarlarına iyice sürüyoruz. Susam ve çörekotu sürüp 220 derede ısıtılmış fırında pidemizi pişiriyoruz.
Afiyet olsun