Manisa’da misafir olduğum annemin arkadaşı çok sevdiğim bir abla, bize çiğ köfte ikram etti. Ben ve diğer misafirler ayıla bayıla çok nefis olmuş diyerek yedik. Sohbetler edildi, çaylar içildi, köfteler yendi, derken eve gelme vaktimiz yaklaştı. Çıkmaya yakın, Ayşegül abla bu köftenin tarifini istesem verir misin dedim. Tarif defterinde, çiğ köfte tarifinin yazılı olduğu sayfayı açık olarak getirdi. Telefonum ile sayfanın fotoğrafını çektim. Aradan bir kaç gün geçti bu defa bu ekip anneme misafir oldu. Ben yine Ayşegül abla bu köfteyi kaç saat yoğurdun dedim. Gülerek yok be güzelim ne yoğurması karıştırıyorsun oluyor sana çiğ köfte dedi. Aklım almadı. Bizim bildiğimiz çiğ köfteler saatlerce bilek gücü ile yoğrulur. Hamur yoğurma makinan varsa bileğinle değil makina ile yoğurursun, ama illa ki yoğurursun. Antep’e evime döndüm ve aklımda sürekli bu tarifi denemek var. Tabi bizim nazlı, Ayşe Hümeyra sultan istediğimiz her an mutfağa girmemize fırsat vermiyor o zamanlar. İlk fırsatta denedim. Oldu mu oldu, sanki her yaptığım bir öncekinden daha güzel oluyor. Hem biz, hem yiyen herkes çiğ köfteye tam puan veriyor.
İşte size yapımı çok kolay ezber bozduran o çiğ köftenin tarifi. Bana inanın kısırı daha çok yoğuruyorsunuz. İşte bu kadar pratik!

Yoğrulmayan Çiğ Köfte
Malzemeler:
- 2 su bardağı köftelik bulgur (esmer bulgur olmak zorunda değil)
- 2 dilim bayat ekmek içi
- 2 yemek kaşığı isot
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 baş kuru soğan
- 6 diş sarımsak
- 1 su bardağı fındık (cevizde olur)
- 1 su bardağı konserve mısır
- 2 su bardağı domates rendesi (orta boy 4 adet domates)
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı nar ekşisi
- 1 yemek kaşığı köfte baharatı
Yapılışı:
Bütün karışımların sığacağı derin bir kabın içine (kapaklı kap olursa daha iyi olur) önce bulgurumuzu koyuyoruz. Ardından, isot, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, köfte baharatı ve nar ekşisini bulgurun üzerine ekliyoruz. Mutfak robotumuzu çıkarıp, önce bayat ekmeğimizi ve fındığı toz haline gelene kadar çekiyoruz. (Robotun haznesi diğer malzemeleri alacak büyüklükteyse, üzerine ekleyin, yok değilse ayrı ayrı robottan çekin.) Kuru soğan ve sarımsağı da ekleyip yine robottan çekiyoruz. Bu defa kabuklarını soyduğumuz domates ve konserve mısırı ekliyoruz yine robotta pürüzsüz kıvam alana dek çekiyoruz. Karıştırma kasesinde bekleyen kuru karışımlara robotta çektiklerimizi de ekleyip elimizle bütün malzemelerin birbirine karışmasını sağlıyoruz. (Sıvı, vıcık vıcık bir karışım olacak korkmayın, doğru yoldasınız.) Elinizle yoğurarak bütün malzemelerin karıştığından emin olunca kabın kapağını kapatın ve dinlenmeye bırakın. Hatta köfte yoğurduğunuzu unutun. Yaklaşık yarım saat sonra köfteniz kendini çekmiş şekil vermeye hazır sizi bekliyor olacak. Şekillendirip servis tabağına alıp yeşilliklerle servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.