Bugün, herkesin severek yediği tarihi dört bin yıl öncesine kadar uzanan, makarnaların büyük büyük annesi eriştenin tarifini vereceğim. Erişteyi çocukluğumda annem, komşu teyzelerle birlikte toplanır, ateş yakıp üzerine sac koyarlar, bir kısım teyze hamur açar, bir kişi pişirir, bir kaç kişi pişen hamurları keserler ve bir apartman o gün birlik olur, herkesin eriştesi yapılırdı. Bütün kış mevsiminde herkes eriştesini afiyetle yerler, ertesi yıl yine aynı telaş ile erişteler yapılırdı… (Bu başlangıç nerede o eski bayramlar başlangıçı gibi oldu.)
Son baharı karşıladığımız bu günlerde herkes kış hazırlıkları içerisinde, annem memlekette salçasını, tarhanası yaptı bile. Dün gece aklıma düştü eskiden bahçede ateş yakılarak yapıldığı için erişte evde yapılmazmış gibi gelirdi hep. Annemi arayıp sordum zaten çocukluktan aşina olduğum birşey. Annemde beni gaza getirince artık kim tutar beni. Kolları sıvayıp erişte hamurunu hazırladım. Açmak, pişirmek değil de hamuru kesmesi beni epey yordu. Neyse tecrübe etmiş oldum. Bundan sonra artık eriştemi kendim yapacağım. Dün bütün gün erişte yapıp akşam yemeğinde ikram etmemek olmazdı. Akşam yemeğinde tadına bakınca bütün yorgunluğa ve uğraşa değdiğine karar verdik.
Benim hamuru pişirmek için sacım olmadığı için hamuru küçük açıp, büyük bir teflon tavada pişirdim.
Malzemeler:
- 1 kilo un
- 5 yumurta
- 2 yemek kaşığı tuz
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Hamuru yoğurmak için su
- Hamuru açmak için ayrıca un
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabımızın içine, kullanacağımız bir kilo unumuzu eliyoruz. Üzerine tuz ve sıvı yağ ilave edip, yumurtalarımızı kırıyoruz. Su ile yoğurarak katı bir hamur hazırlıyoruz. (Hamurumuzun katılığı mantı hamuru kıvamında olacak.) Yoğurduğumuz hamurun üzerine bez örterek yarım saat dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurumuzu sekiz eşit parçaya bölüyoruz. (Ben hamuru tavada pişirdiğim için bezeleri küçük yaptım ve yemek tabağı büyüklüğünde açtım.)
Yine mantı hamuru gibi kalın olacak şekilde açıyoruz.
Tavayı önceden harlı ateşte ısıtıyoruz, ısınan tavayı kısık ateşe alıp açtığımız hamurları kabartmadan önlü arkalı pişiriyoruz. Pişen hamurlarımızı üst üste koyuyoruz. Hamur açma ve pişirme işimizin sonuna gelince hamurlarımızı kesmeye başlıyoruz. (Ben bu iş için ekmek kesme tahtamı kullandım.)
Hamurlarımızı önce kalın şeritler halinde kesiyoruz. Sonra eninden ince ince kesiyoruz. Kestiğimiz hamurlar yaş olduğu için bir bez üzerinde kurumaya bırakıyoruz.
Artık erişteniz hazır. Zahmetli demeyin, yorulurum demeyin, bence mutlaka deneyin. Artık, peynirli eriştemi yaparsınız, yoğurtlu tavuklu eriştemi yaparsınız, veya yeşil mercimek çorbasına mı koyarsınız orası sizin damak zevkinize kalmış…
Afiyet olsun