Evde yemek olmadığı zamanlarda yapılacak en pratik yemek pizzadır benim için. Evde pizza yapmaya başlayıp, pizza konusunda kendimi geliştirdikten sonra dışarıda yediğimiz pizzaları beğenmemeye başladık. Bizim için en güzeli, en temizi evde yapılan pizza. Biz yani eşim ve ben hamuru ince ve kenarları yüksek pizza seviyoruz. İlk pizza yapımını sevgili Ayşe‘de görmüştüm ve bu tarifi Ayşeden almıştım. Malzeme listesi aynı olsa da yapımını ben epey değiştirdim. Buyrun tarife geçelim.
Malzemeler:
Hamur için malzemeler:
- 3 su bardağı un
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kağı tuz
- 1 su bardağı su
Sos malzemesi:
- Yarım su bardağı su
- 1 yemek kaşığı salça (Kullandığınız salça katı ise daha az kullanın)
- 1 yemek kaşığı ketçap
- 1 diş sarımsak
- 1 silme çay kaşığı kekik
- 1 silme çay kaşığı reyhan
Üst malzemaleri:
- 300 gram kültür mantarı
- 2 adet kırmızı biber (közlemelik)
- Yarım kangal sucuk
- 5-6 adet sosis
- 200 gram kaşar peyniri
- 1 kutu konserve mısır
- 20 adet siyah zeytin
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabımızın içine, unumuzu koyuyoruz. Maya ve tuzumuzu ekleyip karıştırdıktan sonra su ile hamurumuzu yoğuruyoruz. Katıya yakın bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat hamurumuzu dinlendiriyoruz. Dinlenmiş hamurumuzu merdane ile unlu tezgahta açıyoruz. Fırın tepsimizi yağlayıp hamurumuzu kenarları yukarıda kalacak şekilde tepsimizin içine koyuyoruz. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırınımızda hamurumuzu yarı pişmiş yarı çiğ olacak şekilde pişiriyoruz. (Bu sırada çok dikkatli ve hızlı olmalıyız. Hamurumuz kabarmamış ve kızarmamış olması gerekiyor.) Sarımsağımızı çok az tuz ile eziyoruz (yoğun aromalı bir pizza istemiyorsanız sarımsak kullanmayabilirsiniz) üzerine salça, ketçap ve su koyup karıştırıyoruz. Kaşar peynirimizi rendeliyoruz. Fırından çıkardığımız yarı pişmiş pizza hamurumuzun üzerine bu hazırladığımız sosumuzu döküp kaşık ile hamurun her yerine yaydırıyoruz. Kekik ve reyhan serpip, rendelediğimiz kaşar peynirimizin yarısını bu aşamada kullanıyoruz.
Pizzamızı tekrar fırına koyup kaşar peyniri eriyince çıkartıyoruz bu süre çok kısa olduğu için çok hızlı geçiyor. Minik minik doğradığımız üst malzememizi mısır ve zeytin hariç derin bir kapta karıştırıp pizza hamurumuzun üzerine döküyoruz, tekrar fırına koyuyoruz ve malzemelerimiz pişene kadar fırında kalıyor.
Üst malzemelerimiz piştikten sonra fırından çıkarıp mısır ve çekirdeği çıkartılmış siyah zeytinimizi pizzamızın üzerine serpiyoruz. Kalan kaşar peynirimizi en üzerine serptikten sonra tekrar fırınımızın içine koyuyoruz ve kaşar peynirimiz eriyene kadar fırında bırakıyoruz. Sıcak dilimleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
Not: 4 büyük dilim şeklinde servis yapıyorum ve doyurucu oluyor. Bazen hamuru 4 parçaya bölüp 4 ayrı minik pizzalar hazırlıyorum. Böylelikle hem tek kişilik sunum olmuş oluyor, hemde daha az malzeme kullanmış oluyorum. Yarı pişmiş olan boş hamurumu soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyup dondurucuya kaldırıyorum yemeğim olmadığı zaman üzerine malzeme koyup fırında aynı şekilde pişiriyorum.