Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Ev hanımlarını tatlı telaş sarmaya başladı. Bir taraftan ev temizliği, diğer taraftan misafirlere ikram hazırlıkları başladı veya başlamak üzere. Sizde, bizler gibi bayram baklavasız olmaz diyenlerdenseniz tarifime bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu baklavayı Ramazan bayramında yapmıştım. Haliyle ailelerden ayrı şehirlerde yaşadığımız için “siz gelemiyorsanız biz geliriz” diyen aile büyüklerimiz için yaptım. Beğenilmesi ayrıca mutlu etti beni. Hazır satılan baklavaların, içindeki glikozdan dolayı sevmiyorum. Davetlerde ikram edilen baklavalara ise acıyorum boşuna emek ve boşuna masraf gibi geliyor bana. Benim baklava tarifim ise çok hafif, ağızda dağılan kıyır kıyır bir baklava ve yapımı da gayet basit buyurun tarife geçelim.
Fıstıklı Baklava Gerekli Malzemeler:
Hamur İçin Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 fiske tuz
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- Çeyrek limonun suyu
- 4 veya 5 su bardağı un
Hamuru Açmak İçin:
- 250 gram mısır nisaştası
Ara Katları İçin:
- 3 su bardağı file antep fıstığı (İri çekilmiş antep fıstığı da kullanbilirsiniz)
Üzeri için:
- 250 gram tereyağı
Şerbeti:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabımızın içine, yumurta, süt, ay çiçek yağı, tuz, limon suyu ve kabartma tozumuzu koyuyoruz. Un ile birlikte mayalı hamur kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. (Hamurun kıvamı çok önemli 1 kaşık un bile hamura fazla gelebilir ve açmanızı zorlaştırabilir.) Unutmayalım hamur mayalı hamur kıvamında olmalı, yoğururken ele yapışmayacak ama cıvık olacak. Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerine bir bez örterek 15- 20 dakika hamurumuzu dinlendiriyoruz.
Dinlenen hamurumuzu 4 eşit parçaya bölüyoruz. Her bir parçamızı 10 parçaya bölüyoruz. Ceviz büyüklüğünde toplamda 40 parça hamurumuz oluyor. Hamurlarımızı 10 ayrı parça olarak 4 ayrı kümeye ayırıyoruz. Aralarına nişasta sürerek 10 tane hamurumuzu servis tabağı büyüklüğünde oklava ile açıyoruz. En üst kısmana nişasta sürmeden merdane ile tepsi büyüklüğünde açıyoruz. Tepsimizi hamurun üzerine koyup etrafını bıçak yardımı ile kesiyoruz ve hamurumuzu tepsiye yerleştiriyoruz. Kenardan çıkan şekilsiz parçaları atmıyoruz ve hamurun üzerine rastgele koyuyoruz. Fıstığımızın 3/1 kısmını hamurun üzerine eşit miktarda serpiyoruz. Kalan hamurlarımıza da aynı işlemi uygulayarak aralarına fıstık serperek tepsimize yerleştiriyoruz. 4 kat hamur 3 ara kat fıstık yerleştirmiş oluyoruz. Baklavamızı keskin bir bıçak ile baklava dilimi şeklinde kesiyoruz.
Küçük bir kabın içinde, tereyağını altın rengini alana kadar kızdırıyoruz. Dikkat edip tereyağını yakmayalım. (İsterseniz margarinde kullanabilirsiniz fakat tereyağı daha sağlıklı ve daha lezzetli olduğu için ben tereyağı kullanmayı tercih ediyorum.) Tereyağımızın içinde posalar olabilir bu posaları baklavanın üzerine dökmemeye dikkat ederek tereyağını kestiğimiz baklavamızın üzerine kaşık ile döküyoruz.
175 derecede baklavamız altın gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Baklavayı pişirdikten sonra bu şekilde üzerine kalın bir bez örterek şerbetini dökmeden 1 ay bile saklayabilirsiniz.
Şerbetin Yapılışı:
Bir tencerenin içine, su ve şekerimizi koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Şerbetimiz soğuğa yakın ılık olacak şekilde baklavamızın üzerine döküyoruz. Baklava tepsisinden üzerine daha büyük bir tepsi kapatıp şerbeti çekmeye bırakıyoruz. Baklavamız şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
Not: Ben hafif bir baklava değil şerbetli ağır bir baklava istiyorum diyorsanız şeker ölçüsünü 3,5 değil de 4 bardak yapabilirsiniz. Ben yumuşak baklava istiyorum ağızda dağılan kıyır kıyır baklava istemiyorum diyorsanız şerbeti biraz daha sıcak dökebilirsiniz.
Yapmak zor değil ölçülere ve anlatıma bağlı kalırsanız birde acele etmeden sakin bir zamanda yaparsanız başarabilirsiniz.
Kolay gelsin.