Yeni eve, yeni semte taşınmak demek, yeni arkadaş, yeni komşu, yeni çevre demekmiş. İstanbul’a geldiğimden bu yana, şehir merkezi denilebilecek kadar merkezi bir semtte oturuyorduk. Astım hastası olmam bizi biraz daha kenar bir yerde yaşamaya mecbur bıraktı diyebiliriz. E-5 otoyoluna çıkınca İstanbul tabelası görmek mümkün. Akrabalarımızın çoğunluğunun bu semtte olmasından sebeb sık sık ziyatere geldiğimiz için buralar bana hiçte yabancı değil. Taşınmak, yerleşmek, sık sık misafir ağırlamak gibi sebeplerden bloguma istediğim gibi vakit ayıramadım.
Dönüşümü bu şahane börek ile kutlayalım olur mu? Eski komşum ve arkadaşım Feyza lahanalı börek yapardı. Bizde “lahanalı börek hiç aklımıza gelmezdi Feyza çok güzel olmuş” der bayıla bayıla yerdik.
Eşim market alışverişi yaparken lahana almış. Lahana sarması yapmak istedim fakat sarma olacak gibi değildi, lahana çok sertti. Bende Feyza’nın lahanalı börek içini hazırlayıp, hamurunu elimde açmak istedim. El açması börekleri daha çok seviyorum. Pazar akşamı yeni evimize taşındıktan sonra ilk defa çaya gelen akrabalarımıza ikram ettim. Misafirlerimiz önce bayıldılar sonra da ayıldılar. Şahane bir börek oldu kesinlikle tavsiye ederim. Hatta içinde lahana olduğunu anlamayıp patates sandılar. Bu durumda çevrenizde lahana yemeyenler varsa size yedirmek için güzel bir fırsat olabilir.
Malzemeler:
Hamur için malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 2 su bardağı su
- 1 paket ınstant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için malzemeler:
- 4 baş kuru soğan
- 4 diş sarımsak
- Yarım küçük boy lahana
- 150 gram kıyma
- Tuz
- Kırmızı pul biber
- Karabiber
- Kekik
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Yufka açmak için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Böreğimize önce iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Teflon tencerenin içinde, yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağımızı zeytinyağı ile soteliyoruz. İçine, kıyma ilave edip kıyma kavrulana kadar arada çevirerek pişiriyoruz. Salçamızı ekleyip karıştırdıktan sonra ince ince kıydığımız lahanamızı ilave ediyoruz. Ocağı kısık ateşe alıp arada karıştırarak lahanalarımızın iyice pişmesini sağlıyoruz. Tuz, karabiber, kekik ve pulbiber ilave edip karıştırıyoruz. Pişen lahanalı içinizi soğumaya bırakıyoruz.
Börek hamurumuzun yapılışı:
Hamur yoğurma kabımızın içine, Un, maya ve tuz koyuyoruz. Elimizle hepsini harmanladıktan sonra su ile yoğurarak, yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüyoruz mayası gelmeden, yani mayalı hamurumuz kabarmadan 1. yufkamızı açmaya başlıyoruz. hamurumuz mayalı ve katı bir hamur olmadığı için çok kolay açılacaktır. Tamamen incelen yufkamızın her yerine zeytinyağı sürüp 4 eşit parçaya bölüyoruz. Yani 4 adet üçgen parçamız oluyor. Üçgenlerin geniş kısımlarına dolu dolu 1 yemek kaşığı lahanalı harcımızdan koyup, elimizle düzelttikten sonra dar kısımlarına doğru sarıyoruz. Hamurumuzu elimizin içine alıp iyice inceltiyoruz ve rulo sarıyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize böreklerimizi yerleştiriyoruz. Üzerine zeytinyağı sürüp 200 derecede pişiriyoruz.
Afiyet olsun
Not: Bu ölçülerden 20 adet börek çıktı.
Bu şahane böreği bugün afiyetle balbademcigimin ellerinden yedik. Hatta lahanayı bir türlü yediremedigim oglusum 2 tane yedi. Cocuklara sebze yediremeyenlere tavsiye ederim. Hem cok lezzetli hem de faydalı. Ellerine saglık canim. Hersey cok güzeldi!
Afiyet şifa olsun canım. Bol muhabbetli sofralarda tekrar buluşalım inşallah…