Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Evlerde hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Daha bayram tatlınızı yapmadıysanız şahane bir tatlı tarifim var size. Baklavagiller bir tatlı bu, bizimde geleneksel Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Adından dolayı herkesin bildiği bir tatlı Dilber dudağı. Fıstıklı baklava yazımda bahsettiğim gibi Ramazan bayramında evimize gelen aile büyüklerimiz için hazırlamıştım. Bayram telaşından dolayı fotoğraflarımı Kurban bayramına sakladım. Bayram tatlınızı henüz hazırlamadıysanız size güzel alternatif olabilir. Daha önce baklava yapmadıysanız ve yapmak istiyorsanız gözünüz korkmanız yapımı gayet basit sadece biraz vakit alıyor. Kullanılacak malzemeler dışında bol vakit ve sabır lazım. Bol vakit ve sabır dediysem öyle bütün gününüzü alacak bir tarif değil 2 veya 2,5 saatte bir tepsi Dilber dudağı hazırlayabilirsiniz.
Dilber Dudağı İçin Gerekli Malzemeler:
Hamur İçin Malzemeler:
- 2 yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 fiske tuz
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- Çeyrek limonun suyu
- 4 veya 5 su bardağı un
Hamuru Açmak İçin:
- 250 gram mısır nisaştası
- İç Malzemesi:
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
Üzeri için:
- 250 gram tereyağı
Şerbeti:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Yapılışı:
Hamur yoğurma kabımızın içine, yumurta, süt, ay çiçek yağı, tuz, limon suyu ve kabartma tozumuzu koyuyoruz. Un ile birlikte mayalı hamur kıvamında bir hamur yoğuruyoruz. (Hamurun kıvamı çok önemli 1 kaşık un bile hamura fazla gelebilir ve açmanızı zorlaştırabilir.) Unutmayalım hamur mayalı hamur kıvamında olmalı, yoğururken ele yapışmayacak ama cıvık olacak. Yoğurduğumuz hamurumuzun üzerine bir bez örterek 15- 20 dakika hamurumuzu dinlendiriyoruz.
Hamurumuzu küçük parçalar halinde 30 eşit parçaya bölüyoruz. 15 parça halinde 2 küme yapıyoruz. Her birini pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz, aralarına nişasta sürerek üst üstede koyuyoruz. En üste koyduğumuz hamurumuza nişasta koymuyoruz. Merdane ile hamuru açarak inceltiyoruz. (Hamuru kalın yaparsanız çok fazla kabarır ve fırında pişerken açılır) Yuvarlak bir kalıpla (mesela küçük çelik demliğimizin kapağı) ile kesiyoruz. Aralarına bir miktar ceviz koyup kestiğimiz yuvarlak parçalarımızı ikiye kapatıp elimizle hafifçe bastırıyoruz. Bütün hamurlarımız bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz. Birbirilerine değecek şekilde sık sık fırın tepsinize yerleştiriyoruz.
Küçük bir kabın içinde, tereyağını altın rengini alana kadar kızdırıyoruz. Dikkat edip tereyağını yakmayalım. (İsterseniz margarin de kullanabilirsiniz fakat tereyağı daha sağlıklı ve daha lezzetli olduğu için ben tereyağı kullanmayı tercih ediyorum.) Tereyağımızın içinde posalar olabilir bu posaları tatlımızın üzerine dökmemeye dikkat ederek kaşık yardımı ile erittiğimiz tereyağını tatlımızın üzerine döküyoruz.
175 derecede tatlımız altın gibi kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen tatlımızı bu şekilde üzerine kalın bir bez örterek şerbetini dökmeden 1 ay bile saklayabilirsiniz.
Şerbetin Yapılışı:
Bir tencerenin içine, su ve şekerimizi koyuyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 5 dakika daha kaynattıktan sonra yarım limonun suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Şerbetimiz soğuğa yakın ılık olacak şekilde tatlımızın üzerine döküyoruz. Tatlı tepsimizin üzerine daha büyük bir tepsi kapatıp şerbeti çekmeye bırakıyoruz. Baklavamız şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
Merhaba, elinize saglik. Benim bi sorum olacak, baklavayi serbetlemeden saklarken burda yazdiginiz gibi üzerine bez örtüp mü saklanmasi gerekiyor, tepsiye poset gecirilerek bekletilmesinde bir sakinca var mi?
Merhaba;
Tatlıyı saklarken hava alması için üzerine bez örtülmesini tavsiye ediyorum. Eğer poşet geçirirseniz kürdanla üzerine bir kaç yerden delik açmalısınız ki hava alsın, Yoksa tatlı yumuşayabilir.