Günaydın;
Bugün güzel sabaha uyandık. Enerji, neşeli, tatlı telaşların olduğu güzel bir gün. Bugün ben bayram tatili dolasıyla yollara düşüyorum. Kısmet olursa, İzmir, Manisa oradan Çanakkale yapıp evime döneceğim inşallah. Tatilin bir hafta olması çok değil ama az da değil. Bayram yaklaştı evlerde tatlı telaşlar başladı son hızıyla da devam ediyor. Bayram böreksiz olmaz diyerek Dilber Dudağı ve Fıstıklı Baklavanın ardından size şahane bir börek tarifim var. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden iyi bayramlar.
Malzemeler:
- 4 su bardağı un
- 1 paket yaş maya veya ınstant maya
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzemesi:
- 2 demet ıspanak
- Yarım demet maydanoz
- 200 gram peynir
- 1 çay kaşığı tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- 1 baş büyük boy kuru sağan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Böreğimizi yapmaya önce, içini hazırlayarak başlıyoruz.
Ispanaklarımızın yapraklarını ayırıp, yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz. Yemeklik doğradığımız, soğan ve sarımsağımızı zeytinyağı ile şeffaflaşana kadar soteliyoruz. Ardından suyu süzülen ıspanaklarımızı ilave ediyoruz. Ispanaklarımız suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak soteliyoruz. Suyunu çeken ıspanağımızın içine ince kıydığımız maydanozumuz, tuz, karabiber ve pulbiber ekliyoruz, soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan ıspanak içimize rendelediğimiz peynirimizi ekliyoruz iyice karıştırıyoruz.
Hamur yoğurma kabımızın içine, un, tuz ve sıvı yağ koyuyoruz. Alışık olduğunuz yöntemle yaş mayayı su ve şeker ile eritip unun içine ekliyoruz. (Instant maya kullanacaksanız, mayayı una karıştırıp, suyu sonra ilave edebilirsiniz. Bu şekilde olursa şeker kullanmanıza gerek yoktur.) Yumuşak bir hamur olana dek hamurumuzu yoğuruyoruz. Mayalı hamurumuzu dinlenmeye bırakmadan 4 eşit parçaya bölüyoruz. Her birini oklava ile un yardımıyla iyice inceltiyoruz. Yumuşak bir hamur olduğu için sizi üzmeden hemen açılacaktır. Açtığımız hamurun üzerine 4 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirip elimizle hamurun her yerine sıvı yağı ulaştırıyoruz. Hamuru 4 de bölüp 4 üçgen parça elde ediyoruz. Uzun kısmına bir kaşık iç koyup hamuru uzunlamasına rulo yapıyoruz. Elimizle hamuru inceltiyoruz. İki kat uzunluğa ulaşmış ince bir hamurumuz oluyor. Ardından bir ucundan başlayıp diğer ucuna kadar doluyoruz. Bu şekilde gül şekli vermiş oluyoruz. Yağladığımız fırın tepsimize yerleştirip bütün hamurlarımız bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz. Toplamda 16 kişilik böreğimiz oluyor. Üzerine zeytinyağı sürüp tepsi mayası yaptırmadan 200 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun
Bayılıyorum el açması böreklere,bende cevizli salçalı pişirdim,resminide yayınladım ,bir türlü fırsat olmadı tarifi yazmaya.Nefis görünüyor Mürvetticim,ellerin dert görmesi.Muhabbetle.